Oosterburen Midsland Terschelling vroeger

Oosterburen 39 en 41

Woon-winkelpand met historie

In de afgelopen twintig jaar dat de winkel open is komen er regelmatig mensen binnen met verhalen over vroeger. Herinneringen, anekdotes en foto’s. Dat heeft mij doen besluiten een korte bloemlezing te maken over de historie van het woon-winkelpand en zijn bewoners. Ik heb niet de indruk volledig te zijn geweest daarom blijven aanvullingen en foto’s welkom!

smederij Terschelling
Geheel rechts Piet Smit. Zoon van de eerst bewoner Pieter Simons Smit (wordt nog gecheckt).

Eerste bewoners en hoefsmederij

Simon Smit kwam in 1830 op 17 jarige leeftijd vanuit Wieringen naar Terschelling. Hij was de tweede zoon en moest zijn geluk elders zoeken.

Woonhuis Oosterburen 41

Simon ging op Terschelling als smid aan het werk en verdiende hier genoeg om een eigen huis te bouwen. Hij bouwde rond 1850 het huis aan de Oosterburen 41 naar Noord-Hollands voorbeeld. De levensboom boven de voordeur is daar een bewijs van.

Pieter Simons Smit

Pieter Simons Smit overleed op 31 december 1904. Zijn vrouw kon de smederij niet alleen draaien en daarom werd zijn zoon Piet Smit gevraagd de zaak te runnen. Piet Smit, was machinist en haalde in 1915 zijn hoefsmid diploma. Het naburige pand ‘de Ouwe Smidte’ in de originele bouw, fungeerde als werkplaats.

Links: Piet Smit met leerling die het paard beslaat.

Winkelpand Oosterburen 39

Naast het woonhuis, werd in 1928 het winkelpand Oosterburen 39 gebouwd, nu WaddenChic.
In het winkeltje werd van alles verkocht: huishoudelijke artikelen, radio’s, kinderwagens, fluitketels, gasflessen en honing.

blank
Van links naar rechts 4x Piet Smit.
Piet Smit grofsmid, Piet Smit zoon van chirurg te Emmeloord,
Piet Simon Smit zoon van Ane Smit voormalig huisarts te West met op schoot Piet (Olie) Smit zoon van Simon Smit de eerste olieboer te Midsland.

Eerste benzinepomp op Terschelling

Daarna werd het woonpand bewoond door Piet Simen Smit en zijn vrouw Ieme Kuijper van het ‘Wapen van Terschelling’. Piet was grof- en hoefsmid, hengstenhouder, imker, sloeg diepteboringen, repareerde fietsen, verzorgde de aanleg van waterleiding en had de eerste benzinepomp.

In 1954 nam oudste zoon Simon Smit samen met vrouw Miep de zaak over. Ze hadden drie zoons. De oudste; Piet (Olie) Smit runde de zaak vanaf 1 januari 1976, noodgedwongen na het overlijden van zijn vader in 1974.

blank
De Shell benzinepomp in de Oosterburen 39 te Midsland, tevens eerste tankstation op Terschelling.

Doordat de benzinepomp om veiligheidsredenen niet meer in het dorp mocht blijven, werden in 1992/93 de panden aan Reinout Hofland (zoon van Nienke van Dieren) verkocht. Dit na een jaar leegstand. De grond en schuur achter het huis werd niet meeverkocht maar bleef in eigendom van Piet Smit. Later heeft hij hier een woonhuis gebouwd.

blank

‘Slijterij Meslâns’ en broodjeszaak ‘Het Snokker Dinkje’

Het winkelpand werd wit geverfd, ook de muur tussen winkel en woonhuis werd 1,5 meter verplaats ten koste van het woonhuis zodat de winkel een breder front kreeg. Achtereenvolgens zat er een slijterij en een broodjeszaak ‘Het Snokker Dinkje’ in. 

Boekingskantoor Wadventura

In ’97 en ’98 is outdoor bedrijf ‘Wadventura’ van Peer Pfeifer ook nog in het winkelpand gevestigd geweest. In die tijd is het raam aan de voorkant met daaronder het bankje vervangen door openslaande deuren. Het pand fungeerde als boekingskantoor en er werden souvenirs van Terschelling verkocht. Hardlopers onder de souvenirs waren de zelf gedrukte Terschellinger ansichtkaarten die in de koffie werden gedoopt om het authentieke karakter te benadrukken.

Nieuwe eigenaren

blank
Oosterburen 41 na renovatie van de voorgevel.

Op 28 december 2000 kochten André Lambregts en Saskia van de Nieuwegiessen het pand Oosterburen 39 en 41 van Reinout Hofland en zijn moeder Nienke van Dieren. Er werd vrijwel direct actie ondernomen om het zwaar verwaarloosde pand terug te brengen in oude glorie. De gevel werd gestraald en gevoegd. En het stoepje met de karakteristieke zitbankjes werd hersteld.

Vliegermakerij In de Wolken en Activiteitenbureau Outdoor Terschelling

Rond diezelfde tijd werd boekhandel Bruna door Bart Schooneveld verkocht aan Rosenberg.
De bijbehorende ‘Vliegermakerij In de Wolken’ verhuisde naar Oosterburen 39.

Sportieve activiteiten

André en Saskia runde sinds 1996 het ‘Activiteitenbureau Outdoor Terschelling’ waar men terecht kon voor sportieve activiteiten zoals; brandingraften, kanoën, mountainbiken en Nordic walking wandelingen. Gecombineerd met een aantal activiteiten die werden overgenomen van de eigenaar van de oude vliegerwinkel werd dit bedrijf uitgebreid en ook ondergebracht in de winkel. Het winkel pand fungeerde nu als vliegerwinkel met werkplaats. Klanten konden ook naar binnen lopen voor informatie en boekingen van de activiteiten.

oosterburen 39-41

In 2003 werd er in de tuin een schuur geplaatst voor opslag van het outdoor bedrijf. Ook goed te zien is het nieuw gebouwde pand van Piet Smit achter de schuur.

In de jaren daaropvolgend bleken de inkomsten uit verkopen van alleen vliegers onvoldoende te zijn en werd besloten het assortiment uit te breiden met outdoor kleding en later ook schoenen en accessoires. Er vonden diverse kleine verbouwingen plaats en de vliegers kregen een steeds kleiner hoekje toebedeeld. De werkplaats werd opgeheven in 2004.

De naam van de winkel werd veranderd in: ‘In de wolken Vliegers / Outdoor Terschelling’. En in maart 2005 werd de gevel van de winkel gestraald en weer in originele staat gebracht. In oktober 2005 werd het complete dak van de woning vervangen en vergroot.

In 2007 werd een nieuw logo bedacht voor zowel winkel als outdoor bedrijf. Namelijk ‘Outdoor Terschelling’ Begin 2008 werd besloten een grote verbouwing uit te voeren in de winkel. Het winkelpand werd verlengt, het dak werd doorgetrokken zodat er eindelijk ook voldoende opslagruimte kwam.

Waddenchic Outdoor Fashion

blank

De vliegers werden uit het assortiment gehaald en wederom kwam er een  naamswijziging: ‘Waddenchic Outdoor Fashion’. Eind april werd de winkel heropend. ‘Activiteitenbureau Outdoor Terschelling’ had nog een baliefunctie.

In oktober van dat jaar besloten beide partners zowel privé als zakelijk uit elkaar te gaan en alleen de winkel bleef gevestigd in het huidige pand aan de Oosterburen 39. Juni 2011 kwam het woon-winkelpand definitief op naam te staan van Saskia van de Nieuwegiessen, nog steeds onder de naam: ‘Waddenchic Outdoor Fashion’. 

De laatste definitieve verbouwing

blank

Januari 2022 werd er aangevangen met de laatste definitieve verbouwing. Doel van deze renovatie: een scheiding van winkel en woonhuis en een kleine vergroting van het winkelpand ten koste van het woonhuis.

Duurzaamheid

Daarnaast zijn er een aantal duurzame maatregelen genomen, passend in de huidige tijdgeest. Immers het huidige assortiment kleding en merken is uitgezocht op zaken als: recycling, verantwoord produceren, betere keuzes in grondstoffen, minder plastic verpakkingsmateriaal etc. etc..

blank

Er is gekozen voor isolatie van een aantal muren en plafonds. In het nieuwe deel van de winkel ligt een vloer van schuimbeton. Er zijn zonnepanelen aangelegd en de lampen zijn omgebouwd naar LED. Maatregelen om het energiegebruik een stuk naar beneden te krijgen.

blank

Circulair gebouwd

Tenslotte is er zoveel mogelijk circulair gebouwd. Het oude winkelinterieur is nagenoeg volledig hergebruikt. Oude vloerdelen uit het woonhuis zijn gebruikt om wanden en kasten van te maken. En door alles in een frisse lichte kleur verf te zetten heeft de winkel een ruimere uitstraling gekregen. 

kleding winkel

Na een tijdelijk verblijf het adres Oosterburen 46-48, waar we na de Lockdown ‘21/’22 i.v.m. Corona even een pop-up winkel hebben gedraaid. Zijn we eind maart 2022 gedeeltelijk weer open gegaan en half mei is het nieuwe gedeelte van de winkel afgemaakt.

Inmiddels draaien we weer op volle kracht en met vernieuwde energie en plezier in onze winkel. Nieuwsgierig geworden? Kom shoppen bij Waddenchic Outdoor Fashion!

blank